Telefon +48 33 474 15 18

Telefon +48 667 638 024

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Cechy wag laboratoryjnych

Działania, które wymagają bardzo dużej dokładności, zazwyczaj wiążą się też z adekwatnym ryzykiem i odpowiedzialnością. Wiedzą o tym zwłaszcza farmaceuci, którzy, na co dzień odmierzają dawki leków. Niewielka pomyłka może sprawić, że lekarstwo nie będzie działać lub stanie się niebezpieczną dla zdrowia trucizną. Ta sama substancja w zależności od stężenia może przynieść dwa zupełnie odmienne efekty. Liczy się więc precyzja i to taka, która wykracza poza możliwości ludzkiego oka. Dlatego, aby osiągnąć zamierzony efekt,  wykorzystywane są nowoczesne narzędzia, takie jak wagi laboratoryjne. Czym one są? Co je charakteryzuje? I jakie mają parametry? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym artykule. 

Wagi laboratoryjne - charakterystyka

Wagi laboratoryjne to nazwa grupy urządzeń, wśród których można wyróżnić wiele poszczególnych modeli. Wszystkie produkty łączy zaawansowanie technologiczne i funkcjonowanie według najwyższych, najbardziej restrykcyjnych standardów. Większość propozycji zawiera mechanizm oparty na elektronice i pomiarze kąta skrętu włókna kwarcowego. Nie należy jednak utożsamiać wag laboratoryjnych z wagami, które są dedykowane jedynie do odmierzania niewielkich ilości surowca - precyzja jest ważna także podczas pracy z większymi masami.

Najczęściej wyróżniane typy wag laboratoryjnych to: 

  • wagi techniczne - gdzie dokładność wynosi do 0,1 g, a nośność do 10 kg, przy czym ich budowa jest dość prosta, a nośność relatywnie wysoka,
  • wagi analityczne - gdzie dokładność wynosi do 0,01 g, a nośność do 1 kg, dzięki czemu możliwa jest wysoka dokładność całego procesu, 
  • wagi półmikroanalityczne - gdzie dokładność sięga do 0,001 g, a nośność do 1 kg i które posiadają zabezpieczenia, które skutecznie chronią substancję przed zanieczyszczeniami; produkty tego typu umożliwiają podłączenie drukarki oraz komputera, 
  • wagi mikroanalityczne - gdzie dokładność wynosi do 0,0001 g, a nośność do 100 g i które umożliwiają sumowanie pomiarów - dzięki specjalnej budowie i zabezpieczeniom możliwe jest powtarzanie pomiaru i zapewnienie ochrony przed zanieczyszczeniami, 
  • wagi ultramikroanalityczne - gdzie dokładność wynosi do 0,00001 g lub wyżej a nośność rzędu do 10 g; urządzenia tego typu są wyposażone w szereg czujników, które umożliwiają ocenę gęstości substancji i pozwalają na przesłanie wykonanego pomiaru bezpośrednio na wykorzystywany przez nas komputer. 

Wagi laboratoryjne to doskonałej jakości urządzenia, które zapewniają precyzję badań i wysoką dokładność pomiaru. Jednocześnie mimo tak zaawansowanej budowy ich obsługa możliwa jest w sposób intuicyjny, a korzystanie z nich jest szybkie i proste. Wiele modeli wyposażonych jest w osłonę przeciwwietrzną, poziomicę, a także filtr antywstrząsowy. Na uwagę zasługuje też tzw. wagosuszarka, czyli urządzenie, które wykorzystuje pomiar masy do wyznaczania względnej wilgotności niewielkich próbek materiałów.  

Ważne parametry

Wybierając wagę laboratoryjną, warto wziąć pod uwagę jej podstawowe parametry. Ważne jest m.in. to, aby urządzenie działało niezależnie od czynników zewnętrznych, takich jak temperatura (jej maksymalną i minimalną wartość podczas użytkowania określa producent), czy wilgotność powietrza.

Warto wybrać propozycję wykonaną z najwyższej jakości materiałów, bo to właśnie solidna konstrukcja decyduje o jej stabilności i wytrzymałości przez kolejne lata. Jednym z podstawowych elementów jest obudowa. Dobrej jakości waga laboratoryjna powinna być wykonana z metalu, a jej osłona - ze szkła antystatycznego. Nie mniej ważne są elementy manipulacyjne, takie jak klawisze, uchwyty, nóżki. To na nich spoczywa największy nacisk, co sprawia, że muszą prezentować najwyższy poziom. Nowoczesne wagi laboratoryjne powinny cechować się także małymi gabarytami, prostą, ale niezawodną konstrukcją, wysoką odpornością na przeciążenia mechaniczne i dużymi wymiarami szalek. 

Na uwagę zasługuje także system elektroniczny, w który jest wyposażone wybrane przez nas urządzenie. Warto przyjrzeć się bliżej czynnikom, takim jak:

  • czas gotowości wagi do pracy, czyli inaczej czas od włączenia zasilania do uzyskania pełnej dokładności ważenia, 
  • czas stabilizacji wskazań wagi, który zazwyczaj wynosi od jednej do dziesięciu sekund w zależności od wykorzystywanego przez nas modelu, 
  • sposób kalibracji wagi, który powinien być w pełni automatyczny, tak by proces przeprowadzany był szybko i dokładnie.

Nasza oferta

Jeśli szukasz wysokiej klasy wag, sprawdź naszą ofertę. Jesteśmy bezpośrednim importerem wag elektronicznych, co sprawia, że wszystkie nasze produkty dostępne są w konkurencyjnych cenach. Proponujemy szeroki wybór wag sklepowych, magazynowych, hakowych i platformowych, również z legalizacją, a nasza oferta skierowana jest zarówno do klientów indywidualnych, jak i biznesowych. Dlaczego warto wybrać właśnie nas? Oto kilka dodatkowych powodów: 

  • realizujemy zamówienia na terenie całego kraju, 
  • w przypadku zakupu większej ilości urządzeń zapewniamy możliwość negocjacji ceny, 
  • udzielamy gwarancji na wszystkie modele wag, 
  • prowadzimy serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. 

Już dziś sprawdź naszą ofertę!

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.